“Ik begin steeds meer de voordelen te zien van het werkproces.”

Deze opmerking van één van mijn klanten bezorgde mij een grote glimlach. Want dit betekende dat de resultaten zichtbaar werden van de tijd die we de afgelopen maanden hebben geïnvesteerd.

Deze klant is een aantal jaar geleden gestart met haar bedrijf en inmiddels worden de diensten verleend met tien teamleden. Omdat zij meer tijd wilde overhouden voor creativiteit en het ontwikkelen van nieuwe diensten, wilde ze graag de processen binnen haar bedrijf optimaliseren. En daar startte onze samenwerking.

De basis

We begonnen met het uitschrijven van het werkproces. Dit is de basis hoe het werk gedaan wordt binnen het bedrijf, waarbij we alle stappen beschreven wat er wanneer gedaan moet worden en door wie. Tijdens het uitwerken kwamen er allerlei vragen naar boven. Mijn klant moest steeds nadenken hoe ze het graag wilde en waarom. Hiermee konden we telkens het proces aanscherpen en verbeteren.

Daarnaast kon ik meedenken hoe sommige werkzaamheden makkelijker of slimmer konden. We keken welke stappen gedigitaliseerd konden worden of zelfs geautomatiseerd. We gingen daarbij beter gebruik maken van de software waar het bedrijf toch al gebruik van maakt. Dit gaat alle medewerkers veel tijd besparen.

Het voordeel van het uitschrijven van het werkproces is dat voor alle teamleden duidelijk is hoe er gewerkt wordt. Ook hebben we bij het uitwerken van alle stappen gekeken naar de samenwerking en de contactmomenten met de klanten. Daar zijn ook verbeterpunten aangebracht in de werkwijzen, wat de klantenservice en de klantbeleving ten goede komt.

Fundering voor bedrijfsgroei

Met het uitwerken van het werkproces hebben we de basis ingericht van de systemen binnen het bedrijf. Nu de basis staat is het bedrijf klaar om verder te groeien. Het is voor deze ondernemer makkelijker om werk uit handen te geven aan teamleden, waardoor er meer klanten aangetrokken kunnen worden en er meer omzet gemaakt kan worden. Omdat iedereen weet wat hij of zij moet doen, komen er minder vragen. En de ondernemer kan nu meer tijd in haar agenda vrijmaken om te werken aan zaken waar ze eerst niet aan toekwam, zoals het ontwikkelen van nieuwe diensten.

 

Wil jij ook aan de slag met het inrichten van de basis zodat je een fundering hebt waarop je bedrijf verder kan groeien? Neem dan contact met me op om een afspraak te maken voor een gratis online kennismakingsgesprek.