Sinds ik voor mezelf begonnen ben zoek ik veel informatie over ondernemen en lees ik tips over interessante onderwerpen in mijn vakgebied. Tegenwoordig wordt veel informatie gedeeld en bloggen is hot. Superfijn, want er is veel informatie te vinden op internet.

Bij het lezen van al deze blogs, artikelen en e-books valt mij één ding op: taalfouten. Er komen maar weinig teksten voorbij zonder taalfouten. Hoe zou dat komen? Is het de snelheid waarmee de artikelen geschreven worden? Worden ze nog een keer overgelezen voordat het gepubliceerd wordt? Of is de Nederlandse taal gewoon moeilijk?

Is het met d of dt?

Op de lagere school leren we al vervoegen en zolang we op school zitten worden deze lessen alsmaar herhaald. En toch blijken de d’tjes en de t’jes voor velen lastig te zijn. En ook samenstellingen van woorden worden door velen los geschreven. Een samenstelling van twee of meer woorden schrijf je in het Nederlands aan elkaar. Ook voor hoog opgeleiden en professionals blijkt de Nederlandse taal niet eenvoudig te zijn. Sterker nog, zelfs bij professionals die bij hun vaardigheden vermelden dat ze voor anderen teksten kunnen redigeren, zie ik regelmatig taalfouten in hun eigen tekst.

Verbeteren of niet?

Is een tekst met een taalfout nou zo erg? Ik vind van wel. Het doet afbreuk aan je professionaliteit als je teksten publiceert waar fouten in staan. Zorg dat je teksten op je website, in je blogs en in alles wat je publiceert foutloos zijn. Ik spreek vaak ondernemers die het met me eens zijn, maar ook bij hen zie ik dan weleens een taalfout staan. En dan twijfel ik: moet ik er iets van zeggen, of vindt men dat irritant? Laatst las ik een artikel waarin stond dat mensen die anderen verbeteren vervelende mensen zijn. Nou, dan vinden velen mij best vervelend.

Wat vind jij? Gaat het om de inhoud en maakt een fout niet uit? Of vind je ook dat een taalfout niet mag? En als jij een fout maakt, wil je er dan op gewezen worden?

Ik ben benieuwd naar je reactie.