Als je virtueel werkt zijn online communicatiemiddelen onmisbaar voor een goede samenwerking. Als je op afstand werkt, dan kijk je elkaar niet in de ogen en je ziet geen mimiek van het gezicht. Terwijl dat heel bepalend is bij de communicatie.

Ik vind het daarom fijn om regelmatig, zo niet wekelijks, te overleggen met mijn klanten via Skype of Zoom. Door regelmatig te overleggen blijf je aangehaakt en betrokken bij waar ieder mee bezig is. En door elkaar dan te zien op beeld wordt de communicatie versterkt.

Om onderling mailverkeer te verminderen, is een projectmanagementtool met chatfunctie fijn om mee te werken. Teamwork is een fijne tool daarvoor. Je houdt overzicht van taken en projecten, kunt terugkerende en opvolgende taken instellen. Je kunt bij de taken berichten plaatsen en overleggen hierover. In de chatfunctie kun je berichten sturen en inrichten per onderwerp. Zo staat alles bij elkaar en is het op onderwerp terug te zoeken.

Ook Slack is een fijne tool om onderling te communiceren over verschillende onderwerpen. Je maakt als het ware een workspace aan en maakt kanalen aan per onderwerp. Je kunt instellen welk teamlid toegang heeft tot welk kanaal en 2 teamleden kunnen ook een privékanaal inrichten. In deze handleiding wordt uitgelegd hoe het werkt.